28/09/2017

Iedereen weet natuurlijk wat papier is maar toch even een definitie: dun materiaal waar je onder andere op kunt schrijven. Maar hoe wordt dit materiaal gemaakt en wat is het verhaal achter papier?

Papier kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals:

  • Riet

  • Bamboe

  • Hout

  • Oude kleding of oud papier

Papier komt van het Egyptische Cyprus papyrus. Mensen begonnen niet met schrijven op papier voor het papier uitgevonden werd was er al een lange geschiedenis van het opschrijven van dingen. Lang werden tabletten gebruikt, in Egypte begon men met het schrijven op papyrus. Dit werd gemaakt van riet maar werd na verloop van tijd erg duur. In Europa schreef men op perkament, dit is gemaakt van dierenhuid en veel sterken van papyrus. Het maken van papier schijnt afgekeken te zijn van wespen dor de Chinees Cai Lun. Het maken van papier is lang een Chinees staatsgeheim geweest tot de Arabieren Chinese papiermakers gevangen namen en papier leerde maken. De eerste papiermolen in Nederland was er in 1405 in Hoei. Papier wordt sinds de 19de eeuw gemaakt van hout, dit hout is afkomstig van naaldbomen en loofhout en staat grotendeels in Scandinavië. Hout wordt fijngemalen tot houtpap en daar worden chemicaliën aan toegevoegd om de celwanden op te lossen. Er worden tijdens het maken van papier hulpstoffen en pigmenten toegevoegd om papier het gevoel en de kleur te geven die we gewend zijn.
 
Maar is papier nog wel van deze tijd en is het niet veiliger en beter voor de natuur om alles digitaal te doen? Nou kan je belangrijke documenten natuurlijk versnipperen en dat kan digitaal niet die bestanden zijn voor altijd. En ook het lezen van boeken zal wel op papier blijven dit is veel prettiger dan lezen van een scherm. Al met al heeft papier een lange geschiedenis en denk ik dat het nergens heengaat.