29/03/2017

Het Duitse instituut voor de Nomering (afgekort DIN) is de Duitse nationale normeringsinstantie, in Berlijn. Het Deutsches Institut für Normung voert in Duitsland geldige normen uit. De eerste DIN-norm kwam uit in 1918. De afkorting was al eerder bekend als Das Ist Norm en Deutsche Industrie -Norm(en). In 1920 verscheen de befaamde norm voor papierformaten: DIN 474, bijvoorbeeld DIN-A4.

Stel u heeft een papiervernietiger nodig  en u gaat er eentje uitzoekn, dan  komt u mogelijk de term “DIN-norm” tegen. Deze normering vertelt u een hoop over de stand van de papiervernietiger. Hoe hoger de DIN-norm is hoe beter de papiervernietiger uw vertrouwelijke documenten versnippert. Het Duitse Instituut voor de Normeringen (DIN) heeft een standaard samen gesteld voor de beveiliging van documenten die wereldwijd aanvaard en benut worden. De normering is ingedeeld in vijf klassen. Als de vertrouwelijkheid van uw document hoog is , is de DIN-norm ook hoog. Hier onder staat welke DIN waar voor staat. Zo staat DIN 1 voor algemene informatie en wordt de algemene informatie redelijk onleesbaar gemaakt. DIN 2  staat voor interne algemene informatie en gegevens worden onleesbaar gemaakt. DIN 3 staat voor vertrouwelijke informatie en hier worden de documenten zo vernietigd dat ze moeilijk te herstellen zijn. DIN 4 staat voor strikt vertrouwelijke informatie en worden onherstelbaar vernietigd. DIN 5 staat voor meer geheime en zeer vertrouwelijke informatie en worden ook onherstelbaar vernietigd. Elke categorie kent eisen van het versnipperde materiaal. Zo stelt bijvoorbeeld de DIN 3-norm dat de papiersnippers maximaal 4 x 60 mm moeten zijn.

Een goedkope papierversnipperaar zal over het algemeen volgens DIN 1 of DIN 2 versnipperen. Dit is dus voor algemeen gebruik of voor intern algemene informatie. Maar als u zelf vertrouwelijke bedrijfsinformatie wilt vernietigen is het handig om een papiervernietiger te kiezen met een DIN 3-normering of hoger.